Middelburg Dronk

't Moriaans Hoofd

k
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 7: Regel 7:
 
postcode = ""
 
postcode = ""
 
plaats = "Middelburg"
 
plaats = "Middelburg"
gebied = "Teerpakhuizenstraat"
+
gebied = ""
 
telefoon = ""
 
telefoon = ""
 
email = ""
 
email = ""
Regel 13: Regel 13:
 
twitter = ""
 
twitter = ""
 
facebook = ""
 
facebook = ""
aanvang = ""
+
aanvang = "1787"
gestopt = ""
+
gestopt = "1790"
 
voorganger = "De Moriaan"
 
voorganger = "De Moriaan"
 
opvolger = "De Groote Oranjeboom"
 
opvolger = "De Groote Oranjeboom"

Huidige versie van 1 sep 2014 om 08:50

 

't Moriaans Hoofd

Teerpakhuizenstraat
Middelburg

 

Een herberg die omstreeks 1787 was gevestigd aan de Teerpakhuizenstraat te Middelburg. De zaak was een opvolger van 't Oranje Boomtje en De Moriaan en een voorloper van De Groote Oranjeboom en Kanaal en Spoorzicht. . De Teerpakhuizenstraat verdween, evenals de Winterstraat en het Vlissings Wagenplein, totaal na de aanleg van de Schroebrug en het tangent.

Geschiedenis

1787
C. van den Boogaard

In de zogenaamde lootjesboeken van het Onze Lieve Vrouwegasthuis komen twee vermeldingen voor van herberg 't Moriaans Hoofd. De eerste luidt dat Coenraad de Bouts, hebbende gelogeerd in 't Moriaans Hoofd aan de Vlissingssen Brug, in maart 1787 patiënt van het gasthuis is. De tweede meldt dat Arij Palm, hebbende gelogeerd aan de Vlissingssen Brug in 't Moriaans Hoofd , in november 1787 gasthuispatiënt is. In 1797 staat C. van den Boogaard in het personenregister ingeschreven als logementhouder op het adres Teermagazijnstraat P 29 (later vernummerd tot 30) (zeeuwengezocht [1]).

Foto's


Naamgeving

Wellicht verwijst de naam naar de locatie Teerpakhuizen en dan met name de kleur zwart van teer, aangezien het hoofd van een Moriaan (of Moor) vaak werd afgebeeld als een zwarte, vaak gapende man met een Oosterse tulband rond het hoofd gewikkeld - vroeger hing zo'n kop bijvoorbeeld aan de gevel van de voormalige drogisterij De Gaper aan de Lange Delft. Er was in de 19de eeuw trouwens ook een herberg genaamd Het Moriaanshoofd aan de Kinderdijk.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen