Middelburg Dronk

Bommel

(Externe links)
(Geschiedenis)
 
Regel 37: Regel 37:
 
|jaar=1997
 
|jaar=1997
 
|naam=Rogér Mastbooms, Ans Mastbooms
 
|naam=Rogér Mastbooms, Ans Mastbooms
|tekst=Na het overlijden van Hans de Graaff, in september 1997, nemen Roger en Ans de zaak over. Zij besluiten de zaken rond 2009 af te bouwen en verkopen de zaak geleidelijk aan medewerkers Huib en Willem. Vanaf 2012 runt Rogér met een compagnon [http://www.bokabizarrobeach.nl/ Boka Bizarro Beach] in Vlissingen.
+
|tekst=Na het overlijden van Hans de Graaff, in september 1997, nemen Roger en Ans de zaak over. Zij besluiten de zaken rond 2009 af te bouwen en verkopen de zaak geleidelijk aan medewerkers Huib en Willem. Vanaf 2012 runt Rogér met een compagnon [https://vlissingendronk.nl/wiki/Boka_Bizarro_Beach Boka Bizarro Beach] in Vlissingen.
 
}}
 
}}
 
{{eigenaar
 
{{eigenaar

Huidige versie van 9 nov 2024 om 11:47

 
 

Op de Markt in Middelburg, naast het stadhuis, is eetcafé "Bommel" gevestigd in een monumentaal pand uit de 16e eeuw. Al sinds het jaar 1900 heeft het pand een functie als horeca-gelegenheid. Voor Bommel heette het café St. Joris. Jarenlang heeft het bekend gestaan onder de naam St. Joris en na een grondige verbouwing die bijna 8 maanden in beslag heeft genomen is café "Bommel" uiteindelijk op 17 mei 1993 geopend.

Foto's

Meer foto's zijn te vinden op Bommel/fotos


Geschiedenis

In dit pand van het café woonde heel vroeger de hoofdman van het St. Jorisgilde, vandaar de gevelsteen, die de heilge St. George of St. Joris (die de draak doodde) voorstelt.

1993
Hans de Graaff en Nico van den Berg

De eerste eigenaar van Bommel, Hans de Graaff, werkte in de jaren '80 onder meer in Sint John. Vanuit die zaak nam hij zijn liefde voor bijzondere koffie en Yoghurt-IJs mee naar Bommel. Zo was hij het die Satanskoffie en Javaanse Mokkakoffie introduceerde: nog steeds een begrip in Middelburg. Hans overleed na een tragisch motorongeluk.

1997
Rogér Mastbooms en Ans Mastbooms

Na het overlijden van Hans de Graaff, in september 1997, nemen Roger en Ans de zaak over. Zij besluiten de zaken rond 2009 af te bouwen en verkopen de zaak geleidelijk aan medewerkers Huib en Willem. Vanaf 2012 runt Rogér met een compagnon Boka Bizarro Beach in Vlissingen.

2009
Huib Labeur en Willem Nieuwdorp

Huib en Willem worden in 2009 de nieuwe eigenaars van Café Bommel.

2018
Huib Labeur en Nathalie Labeur-van de Zande

In de zomer van 2018 maakt Willem bekend dat hij met ingang van 1 september dat jaar afscheid zal nemen van Bommel. Huib zet de zaak samen met zijn vrouw Nathalie voort.

2020
Huib Labeur, Nathalie Labeur-van de Zande en Chelsea Schild

Begin 2020 wordt Chelsea Schild, die al in het café werkt, mede-eigenaar en compagnon.

2024
Chelsea Schild

Per 1 januari 2024 neemt Chelsea Schild de gehele zaak over van Huib en Nathalie. Zij zet café Bommel alleen voort.

Naamgeving

  • Hans de Graaff meldde in een artikel in de PZC (mei 1993) dat Olivier B. Bommel altijd sprak over een 'eenvoudige doch voedzame maaltijd' en dat je die maaltijden ook bij zijn nieuwe zaak kon krijgen. Het lijkt er dus op dat de zaak naar de stripheld is vernoemd.
  • Een Bommel is ook een schijfvormige houten stop om het vulgat van een vat mee af te sluiten. Het gezegde 'De Bom(mel) is gebarsten', 'De zaak is beslist', Het geheim is uitgekomen' herinnert aan het gebruik ervan. Indien het in het fust broeit en er ten langen leste geen houden meer aan is, baant de inhoud zich via het bomgat een weg naar buiten, het daglicht tegemoet. (Bron: D' Guld Waerrelt : de wondere huisnaamwereld van Middelburg)

(Oud-) medewerkers

Willem Nieuwdorp, Marcel Lambour, Ans Parinussa,Bas van der Vliet, Kees Berwald, Marc Marinissen, Birgit Meyer, Corine den Engelsman, Huib Labeur, Marleen van Banning (tegenwoordig Rondvaart Middelburg), Elvera Wattel, Kim Baan, Mark Goedbloed, Astrid, Raoul de Hond, Lejo de Hond, Jeroen Bouwmeester, Thijs Ludlage, Simon Bol, Ramses, Dylan, Pieter Adriaanse.

Bijzonderheden

Bommel is een groot café met een fijn terras, dat uitzicht biedt op het Marktplein en op de terrassen van de cafés op het Tympaanplein (Tympaan en Brooklyn). In het middengedeelte van Bommel zijn de drankminnenden vaak te vinden aan de lange bar of aan één van de tafeltjes die zich daar bevinden, achterin de zaak zijn nog twee ruimtes, waar vooral eters gebruik van maken. De ene ruimte ligt een halve verdieping hoger dan het bargedeelte, de andere juist een halve verdieping lager. Boven de zaak is nog een zaal te vinden, die vooral als vergaderruimte wordt verhuurd, o.a. aan de Vereniging Ondernemers Middelburg (VON) en de stichting Kunst- en Cultuurroute Middelburg. De menu- en lunchkaart van Bommel zijn gevarieerd maar hebben een overwegend Frans karakter. Bommel organiseert het gehele jaar door exposities en om de drie maanden is er een swingavond in het café, met verschillende DJ's, waaronder DJ Poulus (zie ook Schuttershof, Cavern en Het Podium).

Mooie verhalen

  • Maringe Vogel vertelt: "Op 12 september 2006 zijn we (ik en de liefde van mijn leven, Petra Roovers) officieel -maar wel in het geheim- getrouwd in de bovenzaal van Bommel (dus met de ambtenaar van de burgerlijke stand en getuigen erbij). De genodigden verschenen pas na de inzegening in het café, in de veronderstelling verkerend dat zij naar een verjaardagsfeestje kwamen. Pas na een tijdje, toen we het trouwfilmpje lieten zien, had iedereen in de gaten dat we getrouwd waren. Tussen de cadeautjes die we kregen zat uiteraard geen enkele staafmixer, zelfs geen peper- en zoutstel." Zie ook de korte video op Het hart van een bieb trouwt in het geniep.

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Thijs, Collectie Fust, Website Bommel