Middelburg Dronk

De Postkoets

k (Frans Wondergem)
k (Frans Wondergem)
Regel 54: Regel 54:
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
 
===Frans Wondergem===
 
===Frans Wondergem===
Frans Wondergem was een tijd lang vaste klant in De Postkoets en hij zal zeker aardig wat tijd achter de ''Lotus'' - de gokkast op de foto hierboven met Dicky Schutte (zie ook [http://www.middelburgdronk.nl/wiki/Seventy_Seven/mooieverhalen#Wittgenstein Wittgenstein]) aan de knoppen - heeft doorgebracht. Want Frans waagde graag een gokje en dat hij niet alleen in De Postkoets, maar bijvoorbeeld ook in [[Het Hof van Zeeland]] en in [[Seventy Seven]]. Aangezien die laatste kroeg de stamhut is waar ik al sinds de opening kwam en nog steeds kom, kan ik me daar Frans, gezeten aan toen nog de ''one-armed bandit'', nog levendig voor de geest halen. Hij was vaak vergezeld van zijn broer - wiens naam ik niet meer weet, maar wel dat zijn bijnaam ''Kuifje'' was - die ook niet vies van een gokje was. Frans deed in die tijd iets technisch voor de kost en was soms langdurig in bètagesprek met Chris Ludekuse (zie ook [http://www.middelburgdronk.nl/wiki/De_Lachende_Vis#Chris_Ludekuse Chris Ludekuse]) - dat heb je soms met techneuten. Frans kon ook fantastisch oreren wanneer het over politiek ging; zijn hart zat op de goede plaats, links dus, en in de tijd van socialistisch icoon ''Ome Joop'' - toen de socialisten nog de rijen sloten - verdedigde Frans te vuur en te zwaard de ideeënweelde van de arbeidersbeweging. Op een gegeven moment verdwenen Frans uit het Middelburgse kroegleven; hij raakte aan de vrouw en wellicht verdween daarmee de gezinsvervangende functie die menig café tot een tweede thuis maakt. Ik heb me altijd afgevraagd of Frans familie was van de Wondergem die in de jaren '60 achtereenvolgens in [[De Noordpool]] en de [[Bonanzabar]] zat - wie weet.
+
Frans Wondergem was een tijd lang vaste klant in De Postkoets en hij zal zeker aardig wat tijd achter de ''Lotus'' - de gokkast op de foto hierboven met Dicky Schutte (zie ook [http://www.middelburgdronk.nl/wiki/Seventy_Seven/mooieverhalen#Wittgenstein Wittgenstein]) aan de knoppen - heeft doorgebracht. Want Frans waagde graag een gokje en dat hij niet alleen in De Postkoets, maar bijvoorbeeld ook in [[Het Hof van Zeeland]] en in [[Seventy Seven]]. Aangezien die laatste kroeg de stamhut is waar ik al sinds de opening kwam en nog steeds kom, kan ik me daar Frans, gezeten aan toen nog de ''one-armed bandit'', nog levendig voor de geest halen. Hij was vaak vergezeld van zijn broer - wiens naam ik niet meer weet, maar wel dat zijn bijnaam ''Kuifje'' was - die ook niet vies van een gokje was. Frans deed in die tijd iets technisch voor de kost en was soms langdurig in bètagesprek met Chris Ludekuse (zie ook [http://www.middelburgdronk.nl/wiki/De_Lachende_Vis#Chris_Ludekuse Chris Ludekuse]) - dat heb je soms met techneuten. Frans kon ook fantastisch oreren wanneer het over politiek ging; zijn hart zat op de goede plaats, links dus, en in de tijd van socialistisch icoon ''Ome Joop'' - toen de socialisten nog de rijen sloten - verdedigde Frans te vuur en te zwaard de ideeënweelde van de arbeidersbeweging. Op een gegeven moment verdween Frans uit het Middelburgse kroegleven; hij raakte aan de vrouw en wellicht verdween daarmee de gezinsvervangende functie die menig café tot een tweede thuis maakt. Ik heb me altijd afgevraagd of Frans familie was van de Wondergem die in de jaren '60 achtereenvolgens in [[De Noordpool]] en de [[Bonanzabar]] zat - wie weet.
  
 
==Adres en contactgevens==
 
==Adres en contactgevens==

Versie van 6 okt 2013 om 10:20

Postkoets3.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar M.C. van Hoepen
Adres Lange Noordstraat 45
Links
Tijdlijn
Periode 1960-1970
Voorganger(s) Bar Irene
Gebied
Zie ook Lange Noordstraat

De Postkoets was een café dat tussen 1969 en 1995 was gelegen aan de Lange Noordstraat 45 te Middelburg, naast hotel-pension De Post, dat in 1965 afbrandde. De zaak was een opvolger van De Noordpool en Bar Irene.

Geschiedenis

1969
M.C. van Hoepen

In maart 1969 openen Rinus en Corrie van Hoepen café de Postkoets - ze zaten eerder in Paris en Dijkzicht. Corrie was beroemd om haar erwtensoep die volgens velen de beste van Middelburg was. Rinus deed behoorlijk bijhandel in plavuizen, waarvoor hij een pakhuisje aan de Bree had.

1985
Ulrich Werlang

In juni 1985 nemen Ulrich en Ria Werlang De Postkoets over - zonen Ronald, Marco en Chris hielpen ook regelmatig. Wanneer Ulrich op 2 februari 1995 overlijdt, wordt de zaak te koop gezet.

1995
Zeljko Savic

Zeljko Savic komt in juni 1995 in de zaak, samen met zijn vriendin Jeannette (meisjesnaam de Nooijer). Zeljko was eerder eigenaar van café Time Out aan de Turfkaai 1 in Middelburg, na de Postkoets zaten Zeljko en Jeanette nog twee jaar in café 't Hoekje, op de Pottenmarkt. Het pand van De Postkoets verliest na een veiling in 1998 zijn horecafunctie. Anno 2013 zijn er wel plannen om het pand in te richten als kleinschalig restaurant, maar die plannen zijn nog niet ten uitvoer gebracht.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Postkoets/foto's.


Naamgeving

Tegenover De Postkoets was het postkantoor; vandaar.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Frans Wondergem

Frans Wondergem was een tijd lang vaste klant in De Postkoets en hij zal zeker aardig wat tijd achter de Lotus - de gokkast op de foto hierboven met Dicky Schutte (zie ook Wittgenstein) aan de knoppen - heeft doorgebracht. Want Frans waagde graag een gokje en dat hij niet alleen in De Postkoets, maar bijvoorbeeld ook in Het Hof van Zeeland en in Seventy Seven. Aangezien die laatste kroeg de stamhut is waar ik al sinds de opening kwam en nog steeds kom, kan ik me daar Frans, gezeten aan toen nog de one-armed bandit, nog levendig voor de geest halen. Hij was vaak vergezeld van zijn broer - wiens naam ik niet meer weet, maar wel dat zijn bijnaam Kuifje was - die ook niet vies van een gokje was. Frans deed in die tijd iets technisch voor de kost en was soms langdurig in bètagesprek met Chris Ludekuse (zie ook Chris Ludekuse) - dat heb je soms met techneuten. Frans kon ook fantastisch oreren wanneer het over politiek ging; zijn hart zat op de goede plaats, links dus, en in de tijd van socialistisch icoon Ome Joop - toen de socialisten nog de rijen sloten - verdedigde Frans te vuur en te zwaard de ideeënweelde van de arbeidersbeweging. Op een gegeven moment verdween Frans uit het Middelburgse kroegleven; hij raakte aan de vrouw en wellicht verdween daarmee de gezinsvervangende functie die menig café tot een tweede thuis maakt. Ik heb me altijd afgevraagd of Frans familie was van de Wondergem die in de jaren '60 achtereenvolgens in De Noordpool en de Bonanzabar zat - wie weet.

Adres en contactgevens

Lange Noordstraat 45
4331CB Middelburg

Externe links

Bronnen