Middelburg Dronk

Amigo-bar

k
 
(13 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{CafeMeta
+
<meta
| naam = Amigo-bar
+
naam = "Amigo-bar"
| locatie = Reigerstraat
+
afbeelding = "Gevel_Amigo_Bar_1967.jpg"
| periode = 1960-1970
+
soort = "Cafe"
| eigenaar = A. de Pree
+
straat = "Reigerstraat 7"
| voor =  
+
postcode = "4331 BA"
| na = Chez verre d'or
+
plaats = "Middelburg"
| afbeelding = Amigo-bar_Reigerstraat_1966.jpg
+
gebied = ""
 +
telefoon = ""
 +
email = ""
 +
website = ""
 +
twitter = ""
 +
facebook = ""
 +
aanvang = "1966"
 +
gestopt = "1967"
 +
voorganger = ""
 +
opvolger = "Chez verre d'or"
 +
/>
 +
Een café dat vanaf 1966 was gevestigd aan Reigerstraat 7 in Middelburg, in het pand waar nu [[Underground]] zit. De zaak was een voorloper [[Chez verre d'or]], [[De Reiger]], [[Meneer Jansen]],  [[Plexat]] en [[Underground]].
 +
==Geschiedenis==
 +
{{eigenaar
 +
|jaar=1966
 +
|naam=A. de Pree
 +
|tekst= Het café werd in 1966 opgezet door Adrie de Pree (vader van Ronnie de Pree- voormalig eigenaar/uitbater van Café [[Hart van Middelburg]] ) die in die periode veel café's startte in Middelburg. Zie ook [[Alassio]], [[Palladium-bar]], [[San Remo Bar]], [[Old Dutch]] en [['t Sincken Tooghje]]. Voordien was in het pand de winkel Fastenau's Bazar gevestigd.
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
|jaar=1967
 +
|naam=Robby van den IJssel
 +
|tekst= De zaak werd nadat de eerste exploitant stopte, wat al vrij snel was, uitgebaat door Robby van den IJssel (later [[Don Quichotte]], [[Het Koper Galjoen]], Restaurant/Koffiehuis [[De Abdij (1)]] en Horeca Domburgsche Golfclub). Vanwege de jonge leeftijd (18 i.p.v. de vereiste 21 jaren oud) moest voor deze uitbater speciaal ontheffing worden aangevraagd bij de Koningin, welke ook werd verleend. Het was toen voornamelijk een jeugdcafé. Na ca. 8 maanden werd het verkocht aan Jacky Blitz, voormalig barkeeper op de Holland-Amerika Line en Hotel Brittania. In zijn tijd kreeg [[Chez verre d'or]] Coctailbar, zoals het toen heette, de eerste vergunning die Middelburg uitgaf voor opening tot 02.00 uur.
 
}}
 
}}
==Beschrijving==
 
Zat vanaf 1966 in de Reigerstraat, in het pand waar nu [[Underground]] zit. Werd later ook nog [[Chez verre d'or]].
 
==Geschiedenis==
 
In 1966 opgezet door Adrie de Pree (vader van Ronnie de Pree- voormalig eigenaar/uitbater van Café Hart van Middelburg)en werd nadat de eerste exploitant stopte, wat al vrij snel was, uitgebaat door Robby van den IJssel (later [[Don Quichotte]], [[Het Koper Galjoen]], Restaurant/Koffiehuis De Abdij en Horeca Domburgsche Golfclub). Vanwege de jonge leeftijd (18 i.p.v. de vereiste 21 jaren oud) moest voor deze uitbater speciaal ontheffing worden aangevraagd bij de Koningin, welke ook werd verleend. Het was toen voornamelijk een jeugdcafé. Na ca. 8 maanden werd het verkocht aan Jacky Blitz, voormalig barkeeper op de Holland-Amerika Line en Hotel Brittania. In zijn tijd kreeg [[Chez verre d'or]] Coctailbar, zoals het toen heette, de eerste vergunning die Middelburg uitgaf voor opening tot 02.00 uur.
 
 
==Foto's==
 
==Foto's==
 
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Amigo-bar/fotos]].
 
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Amigo-bar/fotos]].
<gallery perrow="5">
+
<gallery perrow="6">
Bestand:Vergunning_Amigobar.jpg| Vergunning Amigo-Bar
+
Bestand:Gevel_Amigo_Bar_1967.jpg| De gevel van Amigo-Bar in de Reigerstraat in Middelburg, in 1967
Bestand:Hoekje_Reigerstraat_jaren_20.JPG| Vluchtelingen op de hoek Reigerstraat/Korte Delft tijdens WO I
+
Bestand:Hoekje_Reigerstraat_jaren_20.JPG| Vluchtelingen op de hoek Reigerstraat/Korte Delft tijdens WO I0
 
Bestand:Reigerstraat_1920.PNG| Sfeerbeeld: De Reigerstraat in Middelburg omstreeks 1920
 
Bestand:Reigerstraat_1920.PNG| Sfeerbeeld: De Reigerstraat in Middelburg omstreeks 1920
</gallery><br />
+
</gallery>
==Naamgeving==
 
De naam sloot aan op de naamgeving van andere gelegenheden in die tijd, zoals [[San Remo Bar]] en [[Zanzibar]], en had net als die zaken een beetje een zuidelijke klank.
 
  
 
==Eigenaars==
 
==Eigenaars==
 
* A. de Pree (ook eigenaar van [[Alassio]], [[San Remo Bar]] en [['t Sincken Tooghje]])
 
* A. de Pree (ook eigenaar van [[Alassio]], [[San Remo Bar]] en [['t Sincken Tooghje]])
* Robby van den IJssel (ook eigenaar van [[Don Quichotte]], [[Het Koper Galjoen]] en [[De Abdij (2)]].
+
* Robby van den IJssel  
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
Vóór de Amigo Bar zat op het adres Reigerstraat 7 van 1940 tot 1968 het 'warenhuis' van Izaak Fastenau; een soort Winkel van Sinkel. Later specialiseerde Fastenau zich in speelgoed. Zijn familie is een hele bekende middenstandersfamilie die een hele rits winkels in Middelburg en Vlissingen heeft gehad. Ook in onder meer Rotterdam en Hilversum is Fastenau een bekende onder winkeliers.Voor mei 1940 is het pand lange tijd alleen als woonhuis in gebruik geweest. Zoals zoveel huizen in de dichtbevolkte binnenstad was ook deze woning in meerdere 'appartementjes' onderverdeeld. Tussen 1860 en 1940 waren er gemiddeld drie eenpersoonshuishoudens in het kleine pand gehuisvest. Veel weduwen en eenvoudige werklui zoals een tabakskerver en een boodschappenjongen. Die 'jongen' was zowaar 68 jaar oud...
+
* De naam sloot aan op de naamgeving van andere gelegenheden in die tijd, zoals [[San Remo Bar]] en [[Zanzibar]], en had net als die zaken een beetje een zuidelijke klank.
 +
* Vóór de Amigo Bar zat op het adres Reigerstraat 7 van 1940 tot 1968 het 'warenhuis' van Izaak Fastenau; een soort Winkel van Sinkel. Later specialiseerde Fastenau zich in speelgoed. Zijn familie is een hele bekende middenstandersfamilie die een hele rits winkels in Middelburg en Vlissingen heeft gehad. Ook in onder meer Rotterdam en Hilversum is Fastenau een bekende onder winkeliers.Voor mei 1940 is het pand lange tijd alleen als woonhuis in gebruik geweest. Zoals zoveel huizen in de dichtbevolkte binnenstad was ook deze woning in meerdere 'appartementjes' onderverdeeld. Tussen 1860 en 1940 waren er gemiddeld drie eenpersoonshuishoudens in het kleine pand gehuisvest. Veel weduwen en eenvoudige werklui zoals een tabakskerver en een boodschappenjongen. Die 'jongen' was zowaar 68 jaar oud...
 +
* Jacky Blitz was nog een tijdje kostganger bij Henk [[Denies]] die een friteskraam aan de Dam had.
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
Zeer geliefd onder de Middelburgse jeugd, waardoor op zondagmiddag vaak een rij voor de deur stond. Iets dat niet erg gewaardeerd werd door de overbuurman, de apotheker, die regelmatig klaagde over overlast.
+
Zeer geliefd onder de Middelburgse jeugd, waardoor op zondagmiddag vaak een rij voor de deur stond. Iets dat niet erg gewaardeerd werd door de overbuurman, de apotheker, die regelmatig klaagde over overlast. Omdat de uitgaven net zo hoog waren als de inkomsten, stopte Robby na circa 8 maanden weer als uitbater.
Omdat de uitgaven net zo hoog waren als de inkomsten, stopte Robby na circa 8 maanden weer als uitbater.
 
==Adres en contactgevens==
 
Reigerstraat 7<br>
 
4331 BA Middelburg<br>
 
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
* Krantenknipsels: krantenbank Zeeland 1966
+
* Krantenknipsels: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/ Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 
* Foto: [http://proxy.handle.net/10648/687d4f8e-1ad9-102f-85b3-003048976d84 Ga het na]
 
* Foto: [http://proxy.handle.net/10648/687d4f8e-1ad9-102f-85b3-003048976d84 Ga het na]
[[Category: Cafe]]
 
[[Category:Voormalig]]
 
[[Category:Reigerstraat]]
 
[[Category:A. de Pree]]
 
[[Category:Robby van den IJssel]]
 
[[Category:1960-1970]]
 

Huidige versie van 7 jan 2017 om 12:03

 

Amigo-bar

Reigerstraat 7
4331 BA Middelburg

 

Een café dat vanaf 1966 was gevestigd aan Reigerstraat 7 in Middelburg, in het pand waar nu Underground zit. De zaak was een voorloper Chez verre d'or, De Reiger, Meneer Jansen, Plexat en Underground.

Geschiedenis

1966
A. de Pree

Het café werd in 1966 opgezet door Adrie de Pree (vader van Ronnie de Pree- voormalig eigenaar/uitbater van Café Hart van Middelburg ) die in die periode veel café's startte in Middelburg. Zie ook Alassio, Palladium-bar, San Remo Bar, Old Dutch en 't Sincken Tooghje. Voordien was in het pand de winkel Fastenau's Bazar gevestigd.

1967
Robby van den IJssel

De zaak werd nadat de eerste exploitant stopte, wat al vrij snel was, uitgebaat door Robby van den IJssel (later Don Quichotte, Het Koper Galjoen, Restaurant/Koffiehuis De Abdij (1) en Horeca Domburgsche Golfclub). Vanwege de jonge leeftijd (18 i.p.v. de vereiste 21 jaren oud) moest voor deze uitbater speciaal ontheffing worden aangevraagd bij de Koningin, welke ook werd verleend. Het was toen voornamelijk een jeugdcafé. Na ca. 8 maanden werd het verkocht aan Jacky Blitz, voormalig barkeeper op de Holland-Amerika Line en Hotel Brittania. In zijn tijd kreeg Chez verre d'or Coctailbar, zoals het toen heette, de eerste vergunning die Middelburg uitgaf voor opening tot 02.00 uur.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Amigo-bar/fotos.

Eigenaars

Bijzonderheden

  • De naam sloot aan op de naamgeving van andere gelegenheden in die tijd, zoals San Remo Bar en Zanzibar, en had net als die zaken een beetje een zuidelijke klank.
  • Vóór de Amigo Bar zat op het adres Reigerstraat 7 van 1940 tot 1968 het 'warenhuis' van Izaak Fastenau; een soort Winkel van Sinkel. Later specialiseerde Fastenau zich in speelgoed. Zijn familie is een hele bekende middenstandersfamilie die een hele rits winkels in Middelburg en Vlissingen heeft gehad. Ook in onder meer Rotterdam en Hilversum is Fastenau een bekende onder winkeliers.Voor mei 1940 is het pand lange tijd alleen als woonhuis in gebruik geweest. Zoals zoveel huizen in de dichtbevolkte binnenstad was ook deze woning in meerdere 'appartementjes' onderverdeeld. Tussen 1860 en 1940 waren er gemiddeld drie eenpersoonshuishoudens in het kleine pand gehuisvest. Veel weduwen en eenvoudige werklui zoals een tabakskerver en een boodschappenjongen. Die 'jongen' was zowaar 68 jaar oud...
  • Jacky Blitz was nog een tijdje kostganger bij Henk Denies die een friteskraam aan de Dam had.

Mooie verhalen

Zeer geliefd onder de Middelburgse jeugd, waardoor op zondagmiddag vaak een rij voor de deur stond. Iets dat niet erg gewaardeerd werd door de overbuurman, de apotheker, die regelmatig klaagde over overlast. Omdat de uitgaven net zo hoog waren als de inkomsten, stopte Robby na circa 8 maanden weer als uitbater.

Externe links

Bronnen